Tämä päivä:
EPÄVARMUUDEN AIKAA
Ajatellessamme Euroopan tämänhetkistä tilannetta, ei voi muuta kuin todeta,että mopo on karkaamassa käsistä. Kysymys on EU:sta, kolossista, joka on luonut kaikille maanosamme valtioille byrokraatisen kaksoishallinnon. Se syö henkiset ja aineelliset voimavarat ja tuplaa kulut ja niin turhaksi kuin tuo systeemi on osittautunutkin näyttää kaikille osallisille olevan tärkeintä pitää rinki ehjänä maksoi se sitten mitä tahaansa, vaikka siinä tuoksinassa riitaakin riittää kun maat riitelevät maksuistaan, velvoitteistaan, tukisaamisistaan. Veloistaan ja niiden hoidosta. Pankeistaan, niiden velvoitteista ja niiden tukemisesta - oikeastaan kaikesta mahdollisesta. "Tanssiva Kongressi" pyörii Brysselistä Strassburgiin. Pyörähtää välillä jossakin muualla . Kokoustaa milloin missäkin. Edustajat nukkuvat luultavasti päivät, koska istunnot ovat monasti yöaikaan niinpä siellä nuijitaan päätökset yliväsyneenä pöytään. Ja millaisia päätöksiä? Maalaisjärki sanoo, että niistä suuri osa on turhaa, tarkoitushakuista ja typerää tulitikkujen halkomista ja pahempaa on tulossa. Ei riitä, että kaikki kärsivät jo nyt toisistaan ihan tarpeeksi, vaan yhteistä piinaa yritetään lisätä haalimalla yhteisöön mukaan vielä nekin maat, jotka eivät täytä pienimpiäkään jäsenyyden edellytyksiä ja joista saadaan porukkaan vain uusia autettavia ja niitähän on jonononoksi asti tulossa.
EU olisi voinut onistuakin sellaisena, kuin se alunperin oli, kolmentoista maan yhteisönä, mutta nykyisenä epämääräisenä koaliaationa, jonka puitteissa rehoittaa kotiinpäinveto, nimityksissä, tukiaissa, yleensä kaikessa toiminnassa ja kun vielä Etelä-Euroopan huonoimmin omat asiansa hoitaneet maat isännöivät avainvirkoja, niin selvä on ettei yhteinen hyvä ja yleinen sopu tule loputtomiin onnistumaan. Ja täällä koti-Suomessa saamme jostakin takapajuisesta EU-maasta Schengenin sopimuksella vieraiksemme mafiosoja, jotka iskevät, rahastavat ja poistuvat ja samalla saamme tietää maasta kadonneen autoja, rahaa - omaisuutta yleensä, jopa ihmisiä... Niiin, että...
Jos Venäjä saataisiin vielä mukaan olisi hetkessä uusi Neuvostoliitto pystyssä, yhtä kankeana ja byrokraattisena kuin puoli vuosisataa sitten, mutta voisihan siitä jonkinlainen järjestyskin sukeutua kun suunnan määrääjä ja vedättäjä olisi yksi ja sama. Joka tapauksessa niin, tai näin, Oswald Spenglerin ennustama Länsimaiden perikato" häälyy ovella, kun vauraiden valtioiden varallisuus jaetaan veloissaan rypevien maiden pankeille, jotka kaatuvat kuitenkin. Raha jatkaa kasaantumistaan, niin ikään kerjäläiset liikkuvat suurin joukoin Euroopan Yhteisön passeilla edestakaisin niin, että kohta koko Eurooppa kulkee toisissaan kerjäämässä...
Eräässä Keski-Suomen pitäjässä on pieni kyläkunta, jossa kertoman mukaan viimevuosisadan alkupuoliskolla kaikki varastivat toinen toiseltaan niin, että joka seitsämäs vuosi olivat kaikki jälleen omillaan ja näyttää sille, että EU:ssa pyritään samaan, mutta kun jotakin jää aina välille, omillen ei kukaan tule onnistumaan. Kun liikkuva poliisi nyt lakkautetaan alkaa meille tulla varmasti yhä enemmän liikkuvia poliisin työllistäjiä, niin kaipa tässä olisi kohta tasapuolisuuden vuoksi itsekunkin lähdettävä jonnekin vauraaseen EU:n kolkkaan mummoja ryöstämään ja sehän onnistuu kun nopeasti liikkutaan, tosin meikäläisen on pakko - vanhana, hitaana kalkkiksena yrittää - eläkkeen lisäksi - ansaita suolarahoja vain rauhanomaisesti lottoamalla, virolaisen viinan välittäminen, ( joka lienee niitä viimeisiä potentiaalisia rikastumisen mahdollisuuksia) jääköön puolestaan - taitolajina- nuorempien hommaksi.
Viinallahan valtio rahastaa. Nostaa viinan hintaa ministerin väittäessä silmät kirkkaina verotulojen kasvavan ja kansa vastaa haalein katsein tuplaamalla Viron matkailun ja niinpä tuontimäärien lisääntyessä reilusti vähentyneet verotulot vähenevät entisestään. Maassamme kun viina on monopoliasemassa olevan valtion organisation, Alkon käsissä. Henkilökohtaisestihan kukaan kunnon virkamies ei Suomessa ala talkoisiin isänmaan edun nimissä, kuten 1970-luvulla Pohjois-Korean lähetystön henkilökunta joka ihailtavalla tarmolla osallistui lähetystönsä ylläpitoon kiertämällä Helsingin yössä myymässä viinaa.
Maassamme on kehitelty monta oivaa liikeideaa, jotka on kasvateltu jopa tuotantoon asti ja ne ovat antaneet ihmisille työtä ja leipää aina siihen saakka kunnes joku ulkomalainen rahamies on tullut ja tarjonnut sen verran "hynää", että yrittäjä on katsonut voivansa elää kauppahintana saamillaan roposilla lopunikäänsä. Myynyt yrityksensä ja sen mukana työn ja työpaikat, toisin sanoen tappanut lypsävän lehmän ajattelematta niitä satoja työntekijöitään, jotka joutuvat lätkimään uuden omistajan viedessä tuotannon mukanaan, laajentaa kotimaassan, ottaa lisää väkeä ja tekee enemmän tulosta. Meillä surkea esimerkki on Nokia, josta kohotettiin oudolla hiivalla taikina, joka nousi niin kauan kun löpöä riitti, mutta joka rusinapullan asemesta läsähti lettuna flopiksi. Olenhan kyseista aihetta jo aikaisemminkin käsitellyt ja näin sitten kävi. Mälläämisellä ei ollut rajoja, tosin vimeisiä mahtieleitä oli Saksassa Bochumin tehtaan siirto Romaniaan, vaan lienevät siirtäneen sieltäkin jo jämät Intiaan.
Tunnussanamme: Kaikki vähänkin kannattava lihoiksi!
Ja niinhän Raimo Väyrynen Aamulehdessä sanookin, että: "Voittojen kasvattaminen houkuttelee leikkaamaan toiminnasta, jonka supistaminen ei vahingoita lyhyellä aikavälillä.
Metso = Valmet = Valtion Metallitehtaat siirtää ainutlaatuisen paperikoneiden viiratuotantonsa Tampereelta Portugaliin Coimbraan..
Laukaalainen katalysaattoreita valmistava Ecocat on juuri myyty tanskalaisille ja heidän toimitapansa tuntien koko hoito ennen pitkää siirtyy kokonaisuudessaan Tanskaan ja jättää meille kuusikymmentä työtöntä entisten työyyömien lisäksi. Ja yrityskauppoja tehdään yhä. Pahana makuna tulee mieleen, kun Värtsilä siirsi laivadieseleiden tuotannon Turusta Italiaan - Triesteen.
Tosi kaunis paikka..!
Tällä tavalla sahaamme omaa oksaamme ja menetämme paljon työtä ja osaamista. Tällä hetkellä maamme työttömyys aste on 10½% työttömien määrän noustessa jo yli kolmesadantuhannen.
Muuten - voisikohan Jouko Ahonen auttaa paperimiehiä nyt istuessaan Eläkevakuutusyhtiö Ilmarisen hallintoneuvostossa?
Myös Harkimo on tehnyt viime päivinä bisnestä - venäläisten kanssa, tosin kokonaan toisissa ympyröissä, mutta kun mikä tahaansa yritys lähtee on työkin kadonnut, tämän kertaisesta myyntosoitteesta voi kuitenkin todeta, että on toki parempi kun myydään, niin ei tarvitse tapella.
Kauko-Idässä ideat on pantu poikimaan. Tuotteita ei suunnitella pelkästään kotimarkkinoita varten, vaan kaikessa lähdetään ajatuksesta, että tuotetaan sitä, mitä yleensäkin aina tarvitaan. Tuotanto suunnitellaan suurille määrille, jolloin hinnat voidaan pitää alhaisina, lisäksi tietenkin alhaiset palkkakustannukset ovat olleet hyvä apu, mutta elinkustannukset ovat eittämättä siinäkin määrääviä tekijöitä.
Aktiivivuosinani kerrottiin Euroopalla juttua japanilaisesta liikemiehestä, joka matkusti ympäri maailmaa pelkiä nenäliinoja taskussaan.
Paljonko yhdestä nenäliinasta nettoaa?
Olisiko 10 senttiä, vai 15?
Niinpä. Yhdestä saisi tuskin niin paljon, että valmistusta kannattaisi edes ajatella, mutta 10 sentilläkin sadastamiljoonasta tuotetusta yksiköstä jäisi jo kymmenenmiljoonaa puhdasta. Lisäksi tuote on jatkuvasti kuluvaa.
Meillä, 1960-luvulla oli vielä lähes kaikki tuotanto kotimaisen kulutuksen varassa. Maan tavaksi kehittynyt mekantilismin kaltainen kauppapolitiikka oli tuohon ajankohtaan saakka vallitseva, vain metsäteollisuus ja muutama harva erikoisalan toimija kävi ulkomaankauppaa, lisäksi Valio myi dumppingilla voita Venäjälle ja Englantiin, kai jonnekin muuallekin, ja niinpä tuntuukin siltä, että myytiin mitä kysyttiin, mutta tarjota ei osattu. Kauppavaihto oli lähinnä maan sisäistä ja tuotanto mitoitettu omia tarpeita varten ja kuitenkin saatiin elintaso vähitellen nousemaan. Isojenkin yritysten vientiasiat olivat tuolloin monesti alkellisia ja heikosti koulutetun henkilökunnan varassa. Tästä muuan esimerkki noin vuoden 1972 - 1975 paikkeilta:
Olin Lahdessa ja saatuani asiani hoidettua otin Seurahuoneelta huoneen ja vietin iltaa baaritiskin ääressä lasistani naukkaillen ja musiikkia kuunnellen. Ilta kului ja jossakin vaiheessa havannoin ohimennen baariin saapuvan hilpeän 5-6 henkilöä käsittävän seurueen, joista kaksi oli naisia. He istuutuivat läheiseen pyöreään pöytään, jonkun miehistä tullessa viereeni baaritiskille. Eipä siihen saakka enempää, mutta särpiessäni tilaamani paukkua, en voinut olla huomioimatta miestä, joka nousi iloa pitävästä pöytäseurueesta ja tuli baaritiskillä olevan miehen luokse ja pyysi lainaksi viisisatasta, jonka käyttötarkoituskin mainittiin. Olin juuri lähdössä ja nousin seisomaan, kun toinen naisista letkautti jotakin minulle tarkoitettua mitä en kuullut. Jäin paikalleni seisomaan - kai hivenen hölmistyneen näköisenä, jolloin hän purskahti nauruun, johon muukin pöytäseurue yhtyi. Sisälläni kiehahti ja ajattelin etten antaisi tehdä kustannuksellani pilaa ja: - en koskaan ennen enkä sen jälkeen - ole tehnyt mitä silloin tein: Kysyin saksaksi, mitä nainen oli tarkoittanut ja nauru taukosi. - Saatanan saksalainen! totesi joku miehistä. Pudistin päätäni. - Schweizer, sanoin. Väki riemastui. Se on sveitsiläinen, tule tänne, istu tuohon. Paikka raivattiin kädenkäänteessä ja tuoli työnnettiin alleni. Meillä kaikilla oli valtavan kivaa ja juomaa riitti, joskin tietyistä syistä jarruttelin, mutta keskustelu kävi. Saksaksi, ruotsiksi, jopa englanniksikin vaikka muuten viimeiseksi mainittua en puhekielenä juurikaan osaa, mutta kun seuralaiseni olivat kielitaidoiltaan täysin avuttomia, minun oli helppo operoida kielellä kun kielellä. Ymmärtämistäni helpotti, kun uudet ystäväni suunnittelivat keskenään kaiken aikaa mitä sanoa ja miten sanoa niin, että sain sorvattua repliikkini valmiksi jo ennen kuin kysymys, tai asia esitettiin ja saatoin antaa vastauksen kuin apteekin ylähyllytä.
En tiedä kuinka kauan peliä olisi voinut jatkaa, mutta katsoin parhaaksi lähteä. "Piti joutua nukkumaan". Olin nimittäin pannut merkille, että baarimikko oli alkanut katsella pöytäämme päin hiemen omituisen näköisenä ja aloin pelätä käryn olevan tulossa, olinhan baaritiskillä vaihtanut hänen kanssaan muutaman sanan tilausta tehdessäni. Kuitenkin ennen lähtöäni ehdin saamaan selville, että kysymyksessä oli erään kartonginjalostajan vientitiimi.
Niihin aikoihin, vientikauppamme avautuessa, viimeisteltiin pohja sodan jälkeen luodulle hyvinvoinnille. Kyseisen ajan puitteissa saatiin aikaan hyvät tiet, luotiin hyvä eläkejärjetelmä, hyvä terveydenhoito- ja koululaitos (mm. terveyskeskuskäynnit 70-luvulla olivat täysin maksuttomia) ja joista yhtäkään ei nyt enää pysytä pitämään kohtuullisessa kunnossa, kuitenkin niitä ollaan jatkuvasti rukkaamassa. Tämän hallituksen tunnus onkin, että kaikki entinen hyväksikin koettu romuutetaan ja tilalle työnnetään väkisin väännetyjä uudistuksia ja ellei niitä saada sovinnolla läpi, muutetaan lakia ja tehdään uudistukset pakolliseksi. Ei tämä ole demokratiaa, vaan siinä haisee mielivalta. Kuntauudistus on suuri kupla. Puhalluksena kokee kansa myös soteuudistuksen ja kaiken kukkasena loistaa Suomessa epätasainen tulonjako. Kukaan kun ei tingi omastaan yhteisen hyväksi, eikä päättävissä elimissä eläkekaton muodostamiselle edes korva lotkahda, vaikka se kuitenkin tulee olemaan välttämätön, onhan läntisissä naapurimaissamekin kyseinen rajoite olemassa.
Tämä päivä on suurien tekojen ja valtavien uudistusten aikaa, uhoaa hallitus ja kuitenkin, kuten edellä olen maininnut - paljon pienemmissä oloissa rakennettiin tämä FANTASTINEN POHJOISMAINEN HYVINVOINTIVALTIOMME, jonka elinkelpoisuutta paraikaa leikataan ja myydään, sanalla sanoen: yhteistä omaisuutta hävitetään - ja mihin rahat joutuvat? Kai ne menee EU:n herrojen ja virkamiesten hanuriin. Ainakin valtioiden, Suomenkin kulut tuon loiskiehunnan tiimoilta ovat jättimäisiä.
Tämä lapsihallitus tulee Suomelle kovin kalliiksi.
Puolen vuosisadan takaa on peräisin myös kevennykseksi liittämäni taitelija Olavi Hurmerinnan piirtämä postikortti. Ajat muuttuvat, tavat ei!