sunnuntai 19. kesäkuuta 2016

PELTOKANKAAN KIRPPUTORI



MINKÄ TE TEETTE YHDELLE NÄISTÄ PIENIMMISTÄ...

PELTOKANKAAN KIRPPUTORI 


Käväisin viimeviikolla  entisellä kotiseudullani Konnevedellä, Peltokankaan taloa asuvaa serkkuani Tuomoa tervehtimässä. Vastaanotto ja tunnelma oli tavanomaisen lämmin ja pari tuntia vierähti ihan huomaamatta. Peltokankaan talo sijaitsee pienellä metsäaukealla, josta pellot laskeutvat loivina alas pienen Lapunjären rantaan.  Piha on hoidettu ja hyvällä maulla luonnon mukaiseen tilaan sovitetuin istutuksin kaunistettu. Kaikesta näkee, että Puttosen pariskunta,Tuomo (79) ja Aira(75),ovat nähneet vaivaa ympäritönsä viihtyisyydestä.   

Peltokankaan tilalla on pari vuotta sitten tehty sukupolvenvaihdos eikä satojen vuosien maanviljelyperinne ole päässyt katoamaan vaikka molemmat tyttäret ovatkin hankkineet itselleen  uudet ammatit, Outi on lääkäri ja Päivi sairaanhoitaja, molemmat ovat naimisissa ja kumpikin on rakentanut kauniit omakotitalot vanhan kotitilan läheisyyteen.  Kun molemmilla on lisäksi ollut onni sada työtä omalta paikkakunnalta käy vanhan kotitilan hoitaminen hyvin päinsä sivutyönä.  Peltokankaan talo ja sen kirpputori sijatsee parin kilometrin päässä vanhasta Jyväskylä - Kuopio maantiestä - poiketen, Jyväskylän suunnasta tultaessa puolenkymmentä kilometriä ennen Konneveden kirkonkylää, vasemmalle mistä opastuksen jälkeen löytyy monipuolinen, siisti ja asiallinen







Kuvaa kirpputorilta



Tuomo esittelee kirpputoria
KIRPPUTORI

Entiseen  karjasuojan on Tuomo muuntanut ja sisustanut kirpputorimyymäläksi, missä silmiinpistäväksi havainnoksi muodostuu sen selkeys sekä siellä vallitseva siisteys ja järjestys, tosin selkeys alkaa jäädä ahtauden alle, sillä myytävän tavaran paljodessa on kysymys suorastaan runsaudenpulasta.  Herää kysymys miten jokin myymälä, olkoon se vaikkapa kirpputori voi menestyä jossakin syrjäisessä paikassa, metsätien päässä ja siksipä sen menestyvyydestä voinee esittää arvailuja, niin tekivät kirpputoriyrittäjät itsekin puuhaan ryhtyessään, mutta kun kysymys on lähimmäisen hyväksi tehtävästä, epäitsekkäästä auttamistyöstä on työ mennyt eteenpäin ja tuottanut tulosta jo kohta kahdenkymmenen vuoden ajan.

Ajatus tuli Airalle.  Lääkäri-tytär Outi hakeutui valmistuttuaan 90-luvun loppupuolella vapaaehtoiseen avustustyöhön  Afrikkaan  Sambiaan, missä Tuomo ja Aira kävivät hänta tervehtimässä  ja jonka matkan aikana syvästi uskonnoliselle pariskunnalle avautui näkymä rajattomasta köyhyydestä, ahdistuksesta ja tietämättömyydestä.  Kotiin palattuaan he alkoivat miettiä mitä voisivat - edes hiukkasen verran osaltaan tehdä siellä vallitsevien olojen hyväksi ja eräänä yönä Aira sai ajatuksen.  Ajatuksen kirpputorin avaamisesta  Sambian lasten auttamiseksi. Pitkän harkinnan ja monien pähkäilyjen jälkeen päättivät Aira ja Tuomo uskaltautua yrittämään asian toteuttamista. He etsivät kaikki vanhat ehjät, tarpeettomaksi käyneet vaatteet ja käyttöesineet. Sukulaisilta ja tuttavilta saatiin vähän lisää ja kaikista epäilyksistä huolimatta asia sai heti tuulta siipiensä alle.  Myynti lähti alusta pitäen hyvin käyntiin eikä tavarasta enää sen jälkeen ole tullut puutetta. Paikkakuntalaiset ottivat asian omakseen, tavaraa saatiin myyntiin yllinkyllin ja vähitellen toiminnan vakiintuessa myytävää alkoi tulla muualtakin lähiympäristöstä, nykyään sitä tulee lahjoituksina ympäri Suomen.

Tuomo ja Aira käyttävät kirpputorin tuoton kokonaisuudessaan Sambiassa, Kantolombassa sijatsevan sikäläisen, ULUPWA-projektin puitteissa toimivan koulun ylläpitämiseen.  Kyseinen projekti on osa sikäläistä kehitysapu työtä ja siellä saa tätänykyä 418 lasta peruskoulutuksen, johon sisältyy lisäksi mm. koulupuvut sekä  viikon kolmena päivänä  lämmin ateria. Tuomo kertoi, että aikaisemmin ateria oli  päivittäinen, mutta kun tämänhetkinen talouskriisi koettelee myös Sambiaa, on aterioiden määrää jouduttu vähentämään. Myynnistä kertynyt tuotto käytetään kokonaisuudessaan - mitään kuluja vähentämättä kyseisen projektin rahoittamiseen, mikä merkitsee puolta kyseisen koulun kustannuksista, toisen puolen rahoituksen hoituessa erään iäkkään englantilaisen pariskunnan toimesta.   Nyt Airaa ja Tuomoa painaa huoli.  Kyseinen englantilainen pariskunta yrittää ikänsä vuoksi löytää uutta rahoittajaa eikä ole sanottu kuinka pitkään he itsekään kukenevät hoitamaan kirpputoriaan ja siitä tulevaa avusutusosuuttaan.   Konneveden Osuuspankki osallistuu asiaan jättämällä oman palveluprovisionsa rahan siirrosta Sambiaan  perimättä.
  
Puttoset suhtautuvat auttamistyöhönsä  vaatimatomasti.  Vaikka ikä asettaa jo todella heidän työkyvylleen rajoituksensa, kokevat työnsä tarpeelliseksi.  Kotona kaikki lahjoitetut tavarat   tutkitaan ja lajitellaan.  Pienet vauriot korjataan. Vaatteet, jotka tulevat pestyinä tarakastetaan, lajitellaan ja silitetään.  Tavaran aitous ja keräilyarvo  varmistetaan niin että ostaja tietää saavansa luvatun tavaran, mutta jos siinä on moittimista on Peltokankaan kirpputorilla poikeukselliseti vaihto-  ja palautusoikeus.  Myymälä on auki keskiviikkoisin ja lauantaisin kello 11.00- 15.00 .

Kun kaksi ihmistä saa satojen afrikkaisten hyväksi näin paljon aikaan, herää kysymys miten paljon olisikaan mahdollista saada tulosta aikaan , jos  usemmallakin olisi halua osallistua auttamiseen.  Aira ja Tuomo muistuttavat, että vuosiatojen ajan ovat eurooppalaset hakeneet Afrikasta siirtomaa-aikana sen luonnonvaroja ja rikkauksia suorastaan ilmaiseksi, nyt katsellessaan Välimeren yli työntyviä ihmismassoja hän toteaa Afrikan olevan oikeastaan vaan kyselemässä saataviaan. Tällä tavalla Aira ja Tuomo maksavat meidän kaikkien yhteistä velkaa, kysyä vain sopii  voisimmeko me muut tahdä osaltamme jotakin.

Peltokankaan kirpputori ottaa vastaan lahjoituksia.  Saatavana myös sen alkuperästä ja toiminnasta kertovaa videota.   

Kirpputori on auki keskiviikkoisin ja lauantaisin kello 11.00 - 15.00

Osoite: Peltokankaan Kirpputori
                44300 KONNEVESI
Puh.      014-551264
e-mail: tuomo.puttonen@suomi 24.fi

Kuvia kirpputorilta
 




Aira ja Tuomo Puttonen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti