VAUHTISOKEUTTA?
Kun aloitin tämän blogini pitämisen kaksi ja puoli vuotta sitten oli tavoitteenani kertoilla oman kirjavan elämäni monenmuotoisista kuvioista, onhan siinä ollut monta ympyrää ja aikomukseni on jatkaa ainakin jo alottamani kuvaukset loppuun. Joskus tulee pausseja, ajatus ei tahdo juosta ja minulle henkilökohtaisesti olisi erittäin tärkeää pitää niiden juoksua yllä. Toisena ajaksena minulla oli yrittää osaltani tuoda yhteiskunnassamme esiintyviä epäkohtia esille. Idealistisesti? Mutta näitä esilletuojia kun tuntuu riittävän vähän joka sektorille, ja niiden vaikutus on yhtä tyhjän kanssa, olen tullut siihen tulokseen etteivät ne juurikan ihmisiä kiinnosta. Ei ainakaan niitä joilla menee hyvin ja ne joilla ei mene osaa valittamisen kyllä itsekin. Älykäs huomio? Niin ehkä myös lauserakkene, jonka jonakin päivänä rakentelin ja raapustin kirjepaperin nurkkaan:
Kun vedän laatikon auki
minä näen, mitä hyvää maailma on minulle antanut.
Ja kun minä vedän toisen laatikon auki
löydään vielä enemmän tavaraa.
Kun sitten tutkin sitä huomaan,
että suurin osa siitä on rojua
ja sekin vähä mikä on käyttökelpoista on turhaa
Paljon turhaa rojua...
...
Kaikki on turhaa,
turhuuksien turhuutta.
- Niin sanoi saarnaajakin.
---
(ja oli oikeassa).
No minä jatkan. Niin kauan kuin saan jatkaa! Ja voin jatkaa, mutta sitten kun en enää jatka - harvakseltaankaan - on hyvä huomioida, että jotakin radikaalia on tapahtunut joko jaksamiselle, tai sille saanko jatkaa..!
No minä jatkan. Niin kauan kuin saan jatkaa! Ja voin jatkaa, mutta sitten kun en enää jatka - harvakseltaankaan - on hyvä huomioida, että jotakin radikaalia on tapahtunut joko jaksamiselle, tai sille saanko jatkaa..!
Tämän kahden ja puolen vuoden aikana on tapahtunut paljon ja elämäni muuttunut. Minä olen huomannut tulleeni vanhaksi, vauhtisokeuttani vaan en ole sitä aikaisemmin huomannut. Olen saanut myös vakituisen seuralaisen. Taitamme nykyään matkaa yhtäjalkaa herra Parkinsonin kanssa, josta ei kylläkään ole apua, päin vastoin, joskus se vaan voi olla vähän hankalakin, kuitenkin se osaltaan on saanut minut ajattelemaan elämän rajallisuutta ja sitä miten nopeasti se on mennyt. Kymmenen vuotta sitten en ajatellut ajan mittaa, nyt se voi olla vielä vuosi, tai kymmenen? Aluksi sen ajatteleminen oli jäytävää, pelottavaakin, vasta sitten kun totesin, että se kuuluu osana elämän kierokulkuun on ajatus rauhoittunut - tyyntynyt, olisinpa vaan valmis, mutta tiedän että en koskaan voi olla sitä kylliksi.
Enää ei blogin pitäminen ole minulle erikoiseemmin tarpeellista ja kaltoin kohdellut valittakoon itse tykönään. Minulle pitäisi riittää kun vaan aamu on hyvä ja vointi kohtuullinen, muusta ei juuri paljoa pitäisi välittää, vaan välitän kuitenkin...
Tänä aamuna löysin Keskisuomalisen Lyhyet- palstalta mielestäni erikoisen hyvän ja ajankohtaisen ajatuksen:
Vauhtisokeus lienee tämän aikamme tunnussana ja se esiintyy kaikkialla ja etenkin juuri nyt, tämänhetkisessä yhteiskunta elämässämme. Pitää olle hirveän paljon, tai hirveän vähän. Tasapuolista ei voi olla. Eikä niin - Mestarimmekin sanoo, että "jolla pajon on sille paljon annetaan, jolla ei mitään ole siltä otetaan pois sekin mitä hänellä on". Tänäpäivänä vallitsee yhteiskunnassamme kovat arvot. Raha merkitsee , mutta enemmän kuin ennen. Joskus puhuttiin miljoonista paljona, nyt ei miljarditkaan riitä. Kolme miljardia pitää leikata, puolet veroina ja puolet säästöinä (Jotka todennäköisesti kohdistuvat sasiaaliseen puoleen, Minuun ja vanhuksiin. Seitsämän miljardia annettiin Kreikkaan, pois meidän hyvinvoinnistamme.
Kuinka paljoksi miljardin miellät?
Miten keveänä summana hallitus valtion nimissä heittelee miljardi-käsitettä. Tuntuu joskus, että ministerit eivät oikein sitä tiedä, tai heillä ole vertauskohtaa. Ei sitä käsitä eduskuntakaan, rahat kun eivät ole heiltä itseltään pois. Hei kun istuvat ainaisessa palkkakuopassaan, joka syvenee sitä mukaa kun laidat nousevat ylemmäksi. Ja mitä enmmän kuoppakorotusta saadaan sen korkeammaksi laidat nousevat. Äänestäjät näkyvät vain vähän vaalien alla, jos viitsii pikkasen kurkottaa, tai kehtaa. - Kun olisi niin paljon kiusallista selitettavää.
1970-luvulla Kalevi Sorsa hävitti Imartran kuvputkitehtaaseen 500 miljoonaa ja silloisen rahan mukaan laskettiin, että sillä olisi saatui omakotitalo joka kahdesadan metrin välein Helsingistä Ivaloon. Jermu Laineen tulli-epäselvyydet maksoivat valtille samoihin aikoihin neljäkertaa enemmän n. 2 miljardia. Siinä välillä, puoluekentässä demari-pomot puolestaan antoivat punaisen rahan palaa. Ulf Sundquist ja Eero Rantala tuhosivat ohimennen OTK:n ja sen liitänniset mm. Suomen Työväen Säästöpankin ja Vakuutusosakeyhtiö Kansan. Olli-Pekka Heinonen poltti Saksa ilmatilaan 4 miljardia, nämä tosin ovat markkoja, mutta summa lienee tänäpäivänä euroissa laskien samaa luokkaa. Eikä kukaan näistä herroista joutunut vastuuseen, tai kärsinyt kupruistaan henkilökohtaisesti, tai joutunut taloudelliseen vastuuseen. Eivät korvanneet mitään, vaan suomalaiset maksoivat nuo hölmöilyt veroilla hiellä ja verellä. EU:hun liittymisen odotettiin tuovan kansalle halpaa huvia halvan auton, bensiinin, viinan ym. muodossa. Ei tuonut. Halpoja, käytettyjä autoja tosin olemme saaneet hakea Saksasta, mistä autokantamme ei juuri ole nuortunut, tosin muuttunut vähän paremmaksi. Itsekin kävin hakemassa, mutta veroja piti silti maksaa, alkuun hakijoita rokotettiin vielä, niin että on valtion on pitänyt maksaa palautuksia vielä näihin päiviin asti. Lama syvenee. Vienti ei vedä, mutta ulkomaan kauppa käy hyvin. Itärajalla asuvat hakevat bensan Venäjältä ja muut viinan Virosta. Hallitus nostaa viinan hintaa milloin talouspoliitiikan, milloin sosiaalipolitiikan nimissä, kansa vastaa jaloillaan hakemalla sen Virosta. Näin suomalaiset matkailevat, Alko maksaa matkat ja verotulot vähenevät entisestään.
Ei halunnut kansa euroa, Paavo Lipponen halusi. Kertoi, että Mastrichtin sopimus pakotti Suomen liittymään rahaunioniin. Ei pakottanut Ruotsia, tai Tanskaa, tai Englantia. Ja nyt kynnetään sysvässä lamassa, kun Ruotsi ja Tanska keluvat kruunullaan ja Englanti pitää kaksoishintaa punta-kontra-euro. Ja Paavo Lipponen, (joka ei päässyt EU:n toimitusjohtajaksi?)
johtaa ja perustaa omia lobbausfirmoja, joten sopii kysyä paljonko venäläiset maksoivat Suomenlahden kaasuputken konsultoinnista. Konsultoinnistaanhan Paavo otti rahat, munauksistaan vastuun, ei tosin taloudellista, vaan poliittisen - ja jäi eläkkeelle.
Mitenkäs paljon se miljardi oikein on. Aika tähtiteteellistä, joskin tietokoneen ruudulla, se voi näyttää kohtuulliseltakin. Kuitenkin, jos uusia sadan euron setelinippuja pantaisiin päällekkäin, yhteen miljardiin niitä menisi 100.000 nipppua, toisin sanoen siitä tulisi 1 kilometriä korkea pylväs. Kreikkaan annoimme siis seitsämän kilometriä euroja. Olisi syytä pikapuolin erota EU:sta, että pääsisimme edes jotenkin kunnialla ko yhtymästä, joskaan emme omillemme pääse enää ikinä. Hyvän kuvan antaa myös seuraava esimerkki: Parhaillaan pilareiden varaan, kerrostalojen kattojen tasalle, betonista rakennettavaa monikaistaista Pietarin ohitustietä on valmiina 30 kilometriä ja tähän saakka se on maksanut neljä miljardia euroa. ja toinen esimerkki: 70 miljardilla olisi 70.000 suomalaista saanut 100.000 euron arvoisen asunnon. Tästä huomaamme summien valtavat mittasuhteet ja mitä ja miten paljon olisimme saaneet hukatuilla rahoilla aikaan. Vaikka me kauhistelemmekin tilannetta näyttää Suomen hallituksella kuitenkin olevan varaa olla antelias, vaan kovin näyttävät tulevan ne komissaarin vakanssit kansalle hintoihinsa, siinäkin tapauksessa, että Stybb´istä Kataisesta ja mahdollisesti Virkkusestakin päästäisiin eroon. (Hommaamalla heidät kyseisiin suojatyöpaikkoihin).
Vauhtisokeutena minä muuten ajattelen hallituksemme harjoittamaa rahanjakoa. Valtion nimissä matkustelu maksaa ja matkoilla ollessa jaetaan aina rahaa. Velaksi otetusta annetaan avustuksia ja velkaa. Siinä missä ennen paljoksuttiin miljoonaa puhutaan nyt - lonkalta heittämällä - miljardista. Paljoutta ei nähdä eikä summia koeta konkreetisina jai juuri sen vuoksi, kun aikaansaatuja tappioita ei tarvitse kokea henkilökohtaisina menetyksinä.
Huh-huh. Tuntuu taas elämä palaavan, kun sai laskettua paineita, paljon jäi vielä hampaankoloon, mutta vauhtiin pääsy ja uuden tekeminen onkin sitten jälleen kovan ponnistuksen takana. Olisihan tätä mieluisampi kirjoittaa, jos saisi joskus palautettakin, muuten tämä on kuin korpeen huutamista.