torstai 29. elokuuta 2013

YRITTÄJÄN ONNEA Alkuun lähtö - jatkuu...

YRITTÄJÄN ONNEA
Alkuun lähtö kohti suurta tulevaisuutta...

Olihan se jokseenkin vaikea askel - pois jääminen, mutta onnistui kuitenkin.  Jokainen voi kuvitella itse tunnelmat.  Luopuminen vapaaehtoisesti varmasta työpaikasta ja hypätä tyhjän päälle ja olo oli kuin osuuskaupanhoitajalla,  Laina oli saatu, remburssit maksettu.  Japanista ja Honkongista oli lastit tulossa: radioita, magnetofoneja ja autotarvikkeita.  Pumpsit eivät suinkaan olleet suuria, mutta alkajaisiksi niissä kuitenkin oli paljon epävarmuutta, huolta ja lainapääomaa kiinni.  Olihan pankinjohtaja Vesterinen tosin antanut ihan kelvollisen alkurahoituksen, mutta kun oli muutakin  rahoituksen tarvetta.  Auto oli kysymysmerkki. Tavarat oli saatava myytyä eivätkä ne itsekseen mihinkään liikkuisi, auto oli hankittava, mutta miten. Mutta sekin järjestyi ja juuri siinä vaiheessa ja juuri tuontitoimintani tiimoilta.  Tutustuin Saarijärven Auton omistaviin Mykkäsen veljeksiin Fredrik´iin ja Sten´iin käydessäni laina-autolla tarjoamassa heille autotarvikkeita.  He alkoivat tekemään tilausta, mutta sitten tuli este; puhe kääntyi autoihin ja kun aiheesta puhuttiin myös tarpeeni tuli ilmi.  Ei tehtykään kauppaa, vaan  alettiin suunnitella vaihtokauppaa.  Molemmat herrat olivat huumorintajuisia ja ainakin minua kohtaan empaatisia ja myötämielisisä, silloin sen sain kokea.  Oloiltaan Fredrik - Retu oli hiljainen, pidättyväinen ja harkisevan tuntuinen, Sten - Stena puolestaan mielestäni hyvän seuramiehen mallikappale - nämä ovat omia arvioitani joita tein tuolloin kyseisen autokaupan tiimoilta.  

Veljekset olivat tietääkseni siihen asti harjoittaneet Saarijärvellä autojen korjaamotoimintaa, mutta juuri noihin aikoihin he olivat saaneet Volkswagenin piiriedustuksen ja sen tiimoilta rakentaneet uuden toimitalon kauniille paikalle Saarijärven rannan tuntumaan ja siitä Stena sanoi nauraen, että "vanhoilla päivillämme rakensimme uudet ja kalliit tilat, niin että  tuskin enää velatonta päivää  nähdään.".  Retusta puolestaan kuulin autonmyyjiltä jutun: Huoltokorjaamossa oli ollut jonkin vähemmistöön kuuluvan perheen auto laitettavana ja kun sitä tultiin noutamaan oli annettu määräys ettei autoa luovutettaisi kuin maksua vastaan. Useamman kerran sitä yritettiin hakea, mutta luovutus tyssäsi aina maksuvaatimukseen.  Viimein sitten perheeseen kuuluva naisihminen tuli Retun puheille ja esitti suorasukaisesti, että eikö maksu voitaisi sopia luonnossa, jolloin Fredrik Mykkänen harvaan, mietteliääseen tapaansa totesi, ettei häntä oikein innosta -"ku-kun tuolla me- mettässä on vielä näin keväällä nuo mä- mättäätkin nii mä-märkiä!" 

Autokauppa tehtiin siten, että hinnasta puolet maksoin rahalla ja toisesta puoliskosta sovittiin, että toimittaisin Saarijärven Autolle paraikaa matkalla olevia autotarvikkeita, joiden tukkuhinta vähennettiin  auton hinnasta.  Kauppa oli siis osin vaihtokauppaa, lisäksi kyseessä oli uusi Volkswagen Variant, mikä sopi minulle  sopi erittäin hyvin ja sain sen heti käyttööni. 

Kun tavarat sitten saapuivat joulun alla menivät matkaradiot, nauhurit ja radiot kuin kuumille kiville, niitä olisi vaan pitänyt olla enemmän ja välittömästi tilasin niitä lisää.  Minulla oli nyt oma työni  ja vaikka se toimikin pienessä mittakaavassa sain kitkuteltua etenpäin. Panin kuitenkin  painopisteen nyt radioihin ja nauhureihin. Autotarvikkeisa aloin keskittyä raskaaseen kalustoon ja aloin ostaa kotimaisilta pikkutekijöiltä tiettyjä osia osia edustukseksi saamieni jarrunauhojen rinnalle, lisätäkseni vähän lisää suolaa keittoon.  Tähän aikaan tutustuin myös Pentti Rautioon, josta tuli hyvä ystäväni ja joka joka alkoi myös edustajakseni.  Ajoimme yhdessä vuoden verran, kunnes aloin suunnitella vientiagentuureja enkä yhtään liian aikaisin.  Vuoden 1967 keväällä olin niin pitkällä, että arvelin voivani hakea lainaa joltakin valtion rahoituslaitokselta, pohjasin nimittäin naivisti hyviin suhteesiini kansanedustaja, sittemmin sisämisiteri ja Keski-Suomen maaherra Artturi Jämsen´iin, jonka tunsin ennastaan ja jonka oli avustajiin olin kuulunut edellisissä vaaleissa.

Atturi Jämsén oli jo kansanedustaja, kun Maaseudun Nuorten Liiton jäsenensä tulin hänet tutemaan.  Tuolloiset vaalit - muistaakseni 1966 olivat tulosssa ja laskelmat osoittivat, että, jos kokoomus yrittäisi Keski-Suomesta kolmea paikkaa, se ilman muuta jäisi kahteen ja kommunistit saisivat kahden asemesta kolme paikkaa.  Maalaisliitolla oli joko kolme, tai neljä edustajaa enkä muista oliko tuolloin kysymys viimeisen paikan säilyttämisestä, vai yhden lisäpaikan saamisesta. Jollakin tavalla puolue oli onnistunut saamaan kokoomuslaisen opettaja Heikki Norosen otteeseensa - luulen, että ostamalla ainakin osaksi  juuri ko. kansanedustaja-ehdokaan paikalla.  Minun tehtäväni oli kiertää kokoomuksen paikallisten kellokkaiden luona selittämässä tilannetta ja suosittelemalla heille Norosesta kompromissiä.   Jos asia tuolloin olisi mennyt oletetulla tavalla putkeen, Norosen saamat äänet - käytössä olleen vaalitavan mukaan - antoivat Maalaisliitolle mahdolliset tarvittavat lisä-äänet kyseisen paikan suhteen.  Tein sen, mutta lopetin poliitisen urani sen jälkeen tyystin, kun totesin miten politiikasssa ihmisiä käytettiin hyväksi.  Norosella ei nähdäkseni ollut minkäänlaisa mahdollisuuksia, vaikka hän itse uskoi niihin vahvasti ja keskutellessani Jämsénin kanssa asiasta, hän naurahtaen totesi Norosella "olevan pissaa päässä" eikä Norosen tapaus ollut ainoa syy lopettamiseeni, kun itsekin tunsin olevani vähän samassa asemassa.   Maalaisliitto onnistui, muuta Noronen ei, mistä suuttuneena hän jätti saamistaan rahoista Jämsän vaalitilaisuuskulut maksamatta, samoin minun palkkioni, jonka Jämsén käski laskuttamaan puolueelta.
Artturi Jämsén toimi aikanaan sisäministerinä, sittemmin Eino Paloveden jälkeen pitkähkön ajan - kuolemaansa saakka myös Keski-Suomen läänin maaherrana.  Vaikka totesinkin politiikan raaka´aksi peliksi, oli Jämsén sen ulkopuolella aina hymyilevä ja hyväntahtoinen - tiettyyn rajaan sakka.  Ystävänä hän hyvä eikä minulla ole hänestä henkilökohtaisesti negatiivistä sanottavaa. Lulemani mukaan hänet nimitettiin maaherraksi, koska puolue halusi päästä "sooloilevasta" edustajasta eroon.  Hän kuoli myöhemmin Jaroslavlissa, Neuvostoliitossa, sinne tehdyllä Jyväskylän ystävyyskaupunki matkalla, tietämäni mukaan mykytettynä.
Koska olin kuulunut läänissämme Jåmsénin lähipiiriin, sain myöhemmin saarijärveläisen kansanedustaja Esko Härkösen vihat, häntä kun ei tuohon piiriin kelpuutettu ja myöhemmin, hänen kansanedustaja kaudellaan sainkin tuntea kaunan monin tavoin, vaikka olisihan siitä Eskostakin sanottavaa...

Niinpä sitten rahoitustarpeitani miettien, ajoin erään valkenevan päivän varhaisina aamyön tunteina Helsinkiin ja menin siellä Jämsénin Humalistonkadulla sijaisetevaan asuntoon ja tapasin siellä hyvätuulisen miehen.  Hän kertoi minulla iloisena uutisen. Mitä?  Devalvaatio! Edellisenä yönä oli markan arvoa laskettu 32 prosenttia.  Vienti elpyisi, elämä elpyisi.  Pyörät alkaisivat pyöriä entistä nopeammin, mutta minulla se ei ollut hyvä uutinen. Ulkomainen velkani kasvoi sinä yönä tasan tuon saman prosenttimäärän,  jota lisäsi - kun olin alkanut saamaan myyjiltä tavaraa jo ilman ennakkomaksuakin, paraikaa tulossa olevan lastin hinta plus tullissa lojuvat muutamat sata Tokai-matkaradiota, joita olin lunastanut ja tullannut sitä mukaa kun olin saanut niitä myytyä. Velkaani lisäsi vielä samalla prosentilla ko. tavaroiden kohonnut liikevaihtovero.  Nyt tuntui että kipukynnys nousi yli hilserajan.  Velka kasvoi julmasti ja usko katosi.  Minua suoraan sanoen itketti eikä Jämsén voinut auttaa.  Hän levitteli käsiään. Ei hän tiennyt mitään keinoa.  Osuuskaupanhoitajamainen olo tuli jälleen ja kotiin palasin aika tyhjällä nutulla.

Seurasi nopeiden käänteiden aika.  Kävin silloin, tällöin vaneriehtaalla tapaamassa entisisä työtovereitani ja kerran tällaisen käyntini yhteydessä tuli johtaja Lehmusoksa vastaani: "jahaa - jokos konkurssi hähmöttää?" kului railakas kysymys, johon vastasin, että "ainahan se on näkyvissä, mutta siinä sitä taitoa tarvitaankin, kun sitä vältellään!"  Ja välteltiin sitten, mutta nyt se oli tulossa kohti.  Olin onnekseni varautunut sikäli, että kun vientikaupan puoli kiinnosti minua, olin ottanut yhteyttä muutamiin pienteollisuusyrityksiin ja tehnyt sopimuksetkin jo Jyväskylän Käsinetuotten kanssa,heidän valmistamiensa käsineiden ja turkistuotteiden vientimyynnistä. Kun seuraavana keväänä oli aikomuksemme osallistua Frankfurtin messuille, etsin muita mukaan sopivia edustuksia.   Syksy ja talven selkä olivat ankeilta.  Myimme osakehuoneistomme ja vaikka se oli ollut meillä vasta kolmisen vuotta, jäi siitä vähän enemmän kuin mitä olimme maksaneet, mutta tarpeeseen nähden se oli todella vähän. Muutimme Saarijärvelle vuokra-asuntoon. Tullivarastossa olevat tullaamattomat tavarat olivat vielä myyjän omaisuutta jan velkani lyheni vain sitä mukaa kun lunastin ja tullasin tavaroita.  Koko homma sinänsä oli käynyt devalvaation takia täysin kannattamattomaksi ja kun Upo lanseerasi markkinoille vastaavan Hitachin mallin paljon halvempaan hintaan, tuli kaaos. Liikevaihtoverot jäivät ensimmäiseksi rästiin sitten myös tiysti muutakin, mutta sitten asiat alkoivat valjeta. Saarijärvellä toimi tuolloin Hirvosen suksitehdas ja sain heidän kanssaan vientiedustuksista sopimuksen aikaan, takoituksenihan oli viedä seuraavana keväänä myös suksia messuille, mutta kun suksitehtaallakin oli edellisen, lumettoman talven jälkeen huonosti tilauksia, päätimme talven kynnyksellä Hirvosten kanssa, ettei olisi paha, vaikka lähtisin Ruotsiin tarjoamaan niitä suoraan urheilukaupoille.  Olin melkoisen matalalla mielellä, kun ajoin Torniosta Ruotsin puolelle.  Oli myöhäinen ilta ja päättelin, että olisi antoisampaa ajaa vähän kauemmaksi rajasta ja samalla käyttää yöaikaa matkantekoon.  Niinpä ajoin Piteå´on, missä yövyin ja seuraavana aamuna, menin arastellen ensimmäiseksi sikäläiseen Walstenin Rautakauppaan, ja homma lähti käyntiin.  Huomasin, että devalvaatio puolestaan oli tehnyt suomalaisen tavaran ruotsalaislle suorastaan hävyttömän edulliseksi. Wallstenin pumpsi ei ollut iso, mutta huomattavan paljon toiveita antava. Ja sama jatkui.  Umeå´ ssa osti Sport & Fiske jo enemmän ja sikäläinen Wintersport osti myös, myöhemmin vaan tuli pulma, kun molemmat olisivat halunneet seudulle yksimyyntioikeuden. Kiersin paikkakunnat Sundsvall´iin ja Ostersundiin saaka ja viikon vaihteessa toin mukanani Hirvoselle melkoisen määrän tilauksia, mikä antoi toiveita omankin aseman kohentamiseen.  Jouluun mennessä ajoin vielä Pohjois-Ruotsin Jällivaaran-Jokkmokin-Kirunavaaran alueen, samoin Talainmaan Värmlannin ja Moran seudut ja siitä etelään aina Skånessa olevaan Arvikaan saakka, mistä alkoi lumiraja, etelämpänä olisi suksia mahdoton myydä, joten tarjoaminenkin olisi ollut turhaa. Kierrokset olivat minulle kohtalainen menestys ja ne ratkaisivat monta pulmaa.  

Ja sitten - perin mielenkiintoista...
Olin saanut veroviraston kintereilleini ja kerran sitten, kun eräänä sunnutai-iltana olin lähtenyt ajamaan pohjoista kohti aloittakseni aamulla Ruotsissa, säikäyttivät Saarijärven poliisit kotona olevam perheen perinpohjin työntyimällä sisälle iltapimeällä tuomaan haastetta veroista, käyttäytyen melko törkeästi luullessaan minun pakoilevan ja uskoivat matkalle lähtöni todeksi vasta tutkituaan kaikki paikat taskulamppujen kanssa.  Tietenkään en ollut viikoilla ollut kotona, koska   kyseinen aika oli juuri Ruotsissa myymisen aikaa.  Kysehän oli tuolloin minulle paljosta: epävarmalla provisio pohjalla, joko-tai kysymyksellä riskeeraten, tosin menetettäväähän minulla ei ollut toivoa kuitenkin ja mutta siellä myös onnistuin.  Jossakin vaiheessa  kutsuttiin minua tulemaan poliisiasemalle "autolla" ja kun haistelin hapanta, auto kun oli minulle välttämätön, menin Saarijärven Autooon ja vaihdoin Isuzun Mazdaan, jonka panin vaimoni nimiin ja ajoin muina miehinä kutsunta paikalle, missä ei sitten mitään tapahtunutkaan, kuulin vain kun  joku esitti sivuhuoneessa kysymyksen:"joko se piru ehti sen tekemään?" 

Kestämätön tilanne laukesi, kun isäni takasi minulle veroja vastaavan summan, kai siksi kun Ruotsissa onnistunut myyntityö vahvisti pohjaani, niin myös omaa luottamukseni tulevaisuuteen, lujittui ennestään.  Kierroksen lopeteetuani sain Hudisvall´issa olevalta urheilutukkuri Ryonbolagetíta yhteistyö pyynnön (firma on myöhemmin myyty Monarkille) ja sitä kautta aikaan sopimuksen koko maata käsittävästä edustuksesta. Enää minun ei tarvinnut itse ajaa seuraavaa kautta varten  ruotsalaisissa urheiluliikkeissä, mikä sinänsä oli suuri helpotus.  Kevättalvella sain Franfurtin messuilta yhteydenottoja, usealta Manner-Euroopan tukkurilta - Ranskaan Saksaan, Italiaan, Itävaltaan.  Yhteyksiä avautui, mutta parhaaksi osoittautui sveitsiläinen urheiluvälineiden tukkuliike Valaiski SA.  

Valaiski SA. oli perheyritys, jonka toimipiste sijaitsi Valais´in kantonissa, saman nimisessä alppilaaksossa olevassa Saxonin pikkukaupungissa. Samasta laaksosta saa myös Välimereen mahtavana laskeva Rhone-joki alkunsa ylihypättävänä purosena. Kyseisen firman omisti paikallinen Veutheyn perhe, joka toimi perustajapariskunnan, heidän kahden poikansa, tyttärensä ja vävynsä voimin. 
Usean vuoden ajan teimme yhteistyötä, osallistuin firman järjestämiin hiihto- ja suksien esittelytilaisuuksiin ja näin tulin melko hyvin tuntemaan paikallisia olosuhteita, tapoja ja kulttuuria.  Samalla näin ja koin sydämellistä vieraanvaraisuutta ja näin samalla kappaleen kauneinta Eurooppaa.   

Sveitsistä oli tosin muitakin kyselyjä.  Aika oli otollinen. Murtomaahiihto-buumi  alkoi Euroopassa kohota ja sen huomasi kauppiaiden aktivoitumisesta. Ajoin Sveitsissä kaikkien yhteyttä ottaneiden firmojen luona ja sainkin aika mukavasti tilauksia, mutta Valaiski, Saxonissa päätyi kuitenkin lopulliseksi vakinainen edustajaksi. Menekki oli hyvä.  Kun Hirvosen sukset eivät riittäneet, myin ohessa Muuramelaisen Valkosen sukset, lisäksi sivuedustuksena minulla olivat tamperelaisen Titanin laskettelusukset.  Siitähän se alkoi oieta. Seitsämän vuoden aikana ajoin Euroopan kolme, neljä kertaa vuodessa läpi ja suksien lisäksi edustin vammalalaisen
Veljekset Pohjan hiihtokenkiä, minkä sitten sovimme vaihdettavaksi Jokipiin Jalas-kenkiin. Sauvojen, siteiden ja jääkiekkomailojen kysyntään vastasin, kun isännillä - Koho-Montreal - oli ennestään paikallisia edustajia, ostamalla tilatut tavarat ja myymällä ne omissa nimissäni. Käsinetuote toimitti tilatut käsineet suoraan ostajille joita pohjoismaiden ohella oli myös Saksassa Itävllassa ja Sveitsissä. Saksalaisena tukkuostajanamme toimi Alfred Rinderle, joka henkilökohtaisesti on edelleenkin hyvä ystäväni ja hän hoiti tuolloin käsineiden myynnin myös Ranskaan ja Italiaan, joskin innsbruck´ilainen Handschubär jatkoi yksioikeudella. Sveitsissä käsineasikkainamme oli mm. Valaiski, sekä luzernilainen Holz &Co ja Rapperwillíssä Albert Lutz.  Tässähän näitä tuli. Chicagon NSGA-messuilla sain yhteydet USA:n ja Kanadan markkinoille, joissa kummassakin meillä oli useampia asiakkaita.  Otaksun, että siellä jatkossakin olisi ollut hyvät markkinat,  mutta  myynti tyssäsi Kyyjärveläisten onnettomaan suksitehdas-hankkeeseen.

Olin pakkorakosessa ottanut edustukseni kunhan sain -   pelkällä provisolla.  Olin sitoutunut maksamaan itse matka- ja muut kustannukseni, mutta onnistuin sikäli hyvin etten myöhemmin enää olisi kiinteälle palkalle lähtenytkään.  Vientikauppa muuten oli siitä mukavaa, että kysymyksessä oli aina verrattain suuret määrät eikä liikevaihtoverosta tarvinnut huolehtia, niin että kun vihdoin sain asiani luistamaan ja rästiiin jääneet liikevaihtoverojutut selviksi tein avioehdon vaimolleni, tosin siinä sitten kävi  niin kuin kävi, tuon avioehdon nojalla meni  loppujen lopuksi kaikki, mutta sehän onkin jo toinen juttu, kuten Kippling sanoisi. 

Ulkomaisena sivuedustuksena minulla oli jonkin aikaa myös jyväskyläläisen kultaseppä Jukka Ailion korut, joita en kuitenkaan tuolloisten yleiseurooppalaisten jalometalliverojen ja muiden kauppaa rasittavien tekijöiden vuoksi saanut paljoakaan menemään, mutta senverran kuitenkin, että kannatti poiketa joidenkin ostajien luona mm. Wienissä.  Norjassa puolestaan oli jo silloin paremmat markkinat, nimen omaan hopealla ja kuten sanottu muut Euroopan maat olivat jokseenkin täysin  tukossa.  

Yritän muistella  lisää asioita ja jatkan taas toiste, mahdollisesti kuitenkin panen muita mieltäni askarruttavia ajankohtaisia aiheita väiin.  Kirjoitusvirheet korjailen sitä mukaa kun löydän ne.



LISÄYS.


En suinkaan tuolla selvitymiselläni tarkoita, että elämä olisi hetkessä selvinnyt. Vastoinkäymisiä oli toki tavan takaa, tokihan ne kuuluvat  normaaliin elämään, ja asioiden eteenpäin vieminen vaati koko ajan liukasta liikkumista.  Työtä ja vaivaa, mutta tärkeintä oli se, että onnistuin tuolloin löytämään ratkaisut  suurimpiin vaikeusiini.  Myönnän, että paljon onnea siinä oli siinä
 mukana. 

Lisäyksenää vielä, että Hudiksvall´issa on (ainakin oli) tuolloin Sundin`in suksitehdas joka Ryonbolaget´in välityksellä pyysi minua käymään tehtaalla, josko olisin ottanut myöskin heidän suksensa myydäkseni.  Kuitenkin olin täysin työllistetty enkä toisalta halunnut jättää suomalaisia isäntiäni ja jakaa heidän tuoantoaan, niinpä kieltäydyin, joskin jälkeen päin ajatellen lienee ollut tyhmä juttu.  








sunnuntai 25. elokuuta 2013

SUOLAHDEN YHTEISKOULU 1956 LUOKKALOUNAS



SUOLAHDEN YHTEISKOULUN  

Viides luokka  1955 -1956 luokkalounaalla Suomiaisissa
Ravintola Ankkurissa, Matilanvirralla 21.8.2013














Melkoisen pitkään on aikaa kun kirjoitin   Suolahden yhteiskoulun 1955 - 1957 lukuvuosien viidennen/kuudennen lukuvuoden oppiaiden luokkalounaasta ravintola Callen´issa Suolahdessa ja niinpä pienenä toiminnallisena eleenää kokoonnuimmekin jälleen perinteeksai muodotuneelle  lounaallemme, tällä  kertaa Sumiaisissa, Matilanvirralla olevassa   ravintola Ankkurissa.  En muuten voisi kuvitella parempa yhtieshengen ylläpitomuotoa, kuin miksi  eräiden toveriemme toimesta jo vuosia sitten aloitettu tapaamisperinne on muoodostunut.  Se antaa arkiseen päiviän pienen iloisen hetken lounaan lomassa,  kuulumissien  ja koulumuistojen parissa  Jokainen,   joka suinkin kynnelle kykenee tulkee mukaan pitkänkin matkan takaa Niinpä oli Leenakin jälleen ajanut Kouvolasta saakka tällä kertaa me muut taisimme oli enemmän lähiseudun väkeä.
 Näillä kokoontumisillamme on  kivana  puolena vielä se ettei kysymyksessä ole vain suppea tapaamisssa kävijöiden piiri, vaan Riitta pitää muitakin ystäviämme mukana kirjeenvaihdon ja nettiyhteyksien välityksellä.  Joka  kerta hän selvittää saapuneen postin ja kertoo kuulumiset niltä, jotka eivät ole päässeet tulemaan, tai jotka asuvaat peräti Uudella mantereella, tai Australiassa saakka ja joka kerta lähetämme hänen välityksellään kirjalliset terveiseemme  heille takaisin.   Tällä kertaa muuten muistimme erikoisesti Joukoa, joka sairsauden takia on joutunut laistamaan monta kokoontumiskertaa, mutta odotamme parantumista ja seisomme yhtenä joukkona tukemassa häntä henkisesti, henkilkohtaisesti painotan vielä, että:
-  Me muistamme sinua  Jouko! 

Matilanvirta on satakunta  metriä leveä salmi, joka liittää kaksi suurta vesialutetta Ala- ja Ylä-Keiteleen toisiinsa ja siitä jatkuu vesitiet niin, että Päijänne on kanavoinnilla yhteydessä Kallaveteen, Pieliseen ja Saimaan vesistöihin saakka, niin että Lahdesta ja Jyväskylästä pääsee Kauniin Järvi-Suomen kiertelemällä vesiteitä pitkin Lappeenrantaan ja Saimaankanavan kautta aina Suomenlahdelle saakka                                                                                                                                                                                                                                                   







Alkulämmittelyä  järjestyksessä kuvan mukaan  Seppo, Ilpo, Leena, Salme, Riitta, Ilkka









Yhteiskuvassa       Raija,    Ilpo,   Salme, Ilkka,  Ritva-Liisa,  Pekka,  Leenaa,  Antero, 





m
Matilanvirrana maisemia


SUMIAINEN


Sumiainen kuuluu nykyään liitoksen jälkeen Äänekosken kaupunkiin, mutta itsenäisenä ollessaan se oli muuan maamme pienimmistä pitäjistä. Kirkonkylän läpi vievä päätie, Pienen taajaman halkaiseva "Sumiasraitti" on kerrassaan idyllinen johtaessaan kulkijan vehreän puistomaiseman halki.  Halki pienen kylän, missä melkein kaikki on pientä - mutta niin omalaatuisen viehättävää... 


Sumiaisten luonto on kaunis ja maisemat upeita. Se on erotettuerilliseksi kappelikunnaksi, Laukaasta, joka puolestaan on aikoinaan eroitettu Rautalammista. Sumiaisten nykyinen kirkko on kyseisellä paikalallaan järjestyksessä toinen ja sen on rakentanut kirkonrakentaja E. Holopainen 1889. Sumiaisissa toimi 1800-luvulla sielunpaimenena rovasti Lagus, suoraa sukua maineikkaalle sodissamme taistelleele panssarikomentaja eversti Ruben Lagukselle. Mainittu rovasti oli tinkimätön niin omissa kuin serakunnan asoissakin ja hänestä onkin liikkeellä monta kansan suussa kulkenutta, huumorin sävyttämää tarinaa.

Muuan niistä kertoo kuinka viisi-kuusi tuntia pitkän saarnan aikana alkoivat seurakuntalaiset nukahdella, jolloin suntio unilukkarina, pitkän kepin kanssa herätteli nukkuvia.  Kun ihmiset sen jälkeen alkoivat poistua kesken saarnan, rovasti panetti ovet lukkoon, mutta kun eräälle miehelle tuli "hätä", ei hänen auttanut muu, kuin kyykistyä kaminan taakse.  Lagus veti miehen käräjille, mutta hävisi itse jutun eikä sen jälkeen ovia saanut panna kirkonmenojen aikana panna lukkoon.  Tässä tapauksessa kyllä taisi olla huumori kaukana.

Toinenkin juttu mahtunee mukaan:  Lagus piti tarkastii huolen papin palkkoina luovuettavista kymmenyksistään ja kerran sattui niin, että hän oli pitämässä kinkereita jossakin sivukylällä ja saarnatessaan hän huomasi kinkeritalon vireistä tietä ajavan isännän, jolla oli hänelle kymmenysrästejä.  Hän meni ikkunaan, avasi sen hauusi: "Muistakaapas isäntä se lehmänkoipi.  Sulki ikkunan ja jatkoi saarnaansa.



Sumiaisten kahdeksantahoinen kirkko

Keiteleen rannoilla on lukemattomia kesäasuntoja, niinpä kesäaikana paikkakunnan  asuakasluku lähes kolminkertaistuu

Useissa maamme pitäjissä on eri laisia juhlapäiviä, tai kilpailuja, ja niiiden yhteydessä useinkin jaetaan osallistujille, tai paikkauntalaisille leikillisiä arvonimiä.  Sumiaisissa etsitään vuosittaista "kylaähullua" joka on sikäläinen leikillinen arvonimi kunnostautuneille, tai muuten paikkaunnan elämään  vaikuttaneelle henkilölle ja kuten sanottu - pienen kylän lyhyt Sumiaisraitti tarjoaa vehreyttä ja enemmään silmää viihdyttävää nähtävää, kuin jokin kaupungin kivinen kauppakatu.
Erikoisuutena mainittakoon jo vuosia sitten pitäjään perustettu pokamiespankki, jonka toiminnasta en kylläkään ole perillä, mutta tuskin poikamiesten tilapäinen lainaus sieltä pientä korkoakaan vastaan onnistuu, omaksi tosin sieltä ainakin joku on toisensa saanut

Tuli mukaan pieni väläys Sumiaisista, vaan enemmänkin olisi kirjoittamista ja ajattelin, että tarkennetaan asioita vastaisuudessa.

Jos mahdollista; olisin kiitollinen kaikenlaisesta kansan perinteestä ja , uskomuksista ja kaskuista, jos joku niitä viitsisi sähkäpostiosoiteellani minulle toimittaa.




























maanantai 12. elokuuta 2013

ALKUUNLÄHTÖ

ALKUUNLÄHTÖ KOHTI SUURTA TULEVAISUUTTA...!!!


Ensimmäisen työpaikkani, koulun jälkeen oli Rauma-Repola Oy:n Suolahden vaneritahtaan vienti- ja laivauosaston konttori.  Kolme miespuolista meitä siellä oli, sittemmin, Lahden tehtailta sosiaalisista syistä saimme tiukkapipoisen naisihmisen.  Olen ihmetellyt joskus miten kyseiseen aikaan suurella työnanatajalla riitti ajattelua siirtää työntekijä kyseisestä syystä, nykyään kun vastaavassa tilanteessa hänet olisi pantu kylmästi kävelemään.  Joka tapauksessa meitä miehiä oli alunalkaen kaolme, sitten neljä ihmistä.  Osastopäällikkö oli ekonomi Erne Aaltonen, hänestä seuraava oli metsänhoitaja Tauno Ilvonen ja kolmantena minä - merkonoonin reppana, ei minulla tosin itsesääliä ollut, kunnianhimoa kylläkin, valitettavasti vaan pidin kauppaopistoa paikkana, jonne mentiin, kun  muualle ei päästy, tai kun haluttiin valmistua mahdollismman nopeasti, vaikka ei tuo koulu silti niin mahdottoman helppo ollut, mutta jos kyseisen opinahjon olisi mieltänyt ammattikorkeakouluksi niin kuin sitä nykyään nimitetään olisi opiskelussakin ollut toinen hohto.  Kuuloasiani muihin  komplekseihini ympättynä  saivat aikaan sen etten hakiessani Rauma-Repolaan uskonut omaavani minkään valtakunnan mahiksia, mutta nälkäpalkalla paikan sain ja nälkäpalkalla työstäni leivän revin uskoen joka päivä pääseväni ylöspäin, osastopäälliköksi tai muulle kunnolliselle vakanssille.  Ja aivan suotta.  Eivät asiamme kuitenkaan kovin huonoisti olleet, saimme tehtaalta pienen asunnon ja syyskylmillä muutimme Suolahteen.  Sanoin monikossa: saimme, muutimme, olin nimittäin edellisenä kesänä satummoisin mennyt naimisiin ja talven mentyä - seuraavana keväänä - syntyi seniori.  Sekin oli melkoinen tapaus, jonka kokenut muistaa.  Oli kaunis huhtikuinen aamu kun luonto kutsui poikaa maailmaan.  Kävin ennalta sovitun mukaisesti hakemassa kätilön saattajaksi ja sitten lähdimme Jyväskylän.  En alkuunkaan uskonut, että h-hetki olisi todellinen, vaan olin sitä mieltä, että tultaisiin vielä kotiin huilaamaan, mutta ottivat todesta eivätkä päästäneet vaimoa takaisin.  Palattuani Suolahteen tein työpäiväni kaikessa rauhassa, ajattellen illalla soittaa sairaalaan saadakseni väliaikatietoja ja ällistyin totaalisesti kuullessani, että ensimmäinen osa nahkaselkäisistä "koottuista teoksistani" oli ilmestynyt jo kymmenen aikaan aamupäivällä.  Kuplavolkkarillani lähdin sitten iltatuimaan tohkeissani ajamaan Jyväskylään, - nimenomaan tohkeissani, sillä kymmekunta kilometriä ennen määränpäätä loppui bensa ja auto hyytyi tielle.  Asian pelasti pikinokka Mosse, jonka tankista avulias automies lapposi litran verran menovettä, jolla pääsin Palokassa olevalle Unionin huoltoasemalle.  Autoradiossa soi "pienet postivaunut", minkä sävelmän omistin tuolloin kuvittelemalleni komealle pojalle, joka sitten synnytysosaston ikkunassa näytettynä muistutti enemmän oravanraatoa...
Anteeksi senori!

Tehtaan laivaushommissa oli aina kiire.  Viimeiset lähetyslistat tulivat iltasin aina lastauksen päätyttyä, niin että kun toiset lähtivät kotiin, minä jäin melkein poikkeuksetta osatopäällikön kanssa ylitöihin voidaksemme lähettää laivaustiedot (telexillä) huolitsijalle seuraavaksi aamuksi ja uskoen Rauma-Repolan puiteissa siintävään parempaan tulevaisuuteen puskin pari ensimmäistä vuotta ilman ylityökorvauksia eikä kukaan niitä minulle tarjonnutkaan.  Edessäni istuva metsänhoitaja lähti vaneripaaleja laskemasta muihin hommin ja odotellessani uutta vakasnssia tulikin ostollemme uusi ekonomi, myöhemmin taas metsänhoitaja ja kun tämä oli tapahtunut kolme, tai neljä kertaa heitin toiveet ylennyksistä ja aloin kinuta ylityökorvauksia. 


Kuten jo mainitsin, eivät asiat muuten olleet mitenkään huonosti.  Muutimme pian tehtaan pienestä yksiöstä kauniiseen ja avaran asunntoon, samaan huvilatyyppisen talon - Majaniemeen - yläkertaan, jonka alakerrassa osastopäällikö Erne Aaltonen perheineen asui.  Aaltonen oli joviaali, rauhallinen ja meitä kohtaan erittäin myönteinen ja  tiedän hänen vaikuttaneen moneen kohdallani tapahtuneeseen positiivisen, mm juuri asunnon saamiseenkin. Kuitenkin staattinen asemani sai minut vähitellen vakuutumaan siitä, että minun ja seuraavan valkokaulustyöläisen välissä oli paitsi pöytä, myös paikallisen tavan luoma ylittämätön porras ja vaikka aikaa myöten palkkani paranikin, alkoi uralla eteneminen vaikuttaa utoopistiselta, mikä puolestaan loi paineita etsiä muualla avautuvia  työpaikkoja.  Mutta sekään ei tuonut ratkaisua ongelmaan.  Mihinkään työpaikkaanhan ei palkollista valita pelkkien hakemusten perusteella ja kun kukaan ei osta sikaa säkissä, niin paikanvaihto toiveeni tyssäsivät viimeistään haastattelussa, kun kuulovammani tuli, esiin minkä jälkeen perin muodolliseksi muuttuneen toimituksen loputtua haastattelija työnsi matkarahat kouraan ja ilmoitti ykskantaan palaavansa myönteisessä  tapauksessa asiaan ja kun tiesin tulleeni välittömäti diskatuksi, en mitään yhteydenottoa enää odottanutkaan.  Katseeni valui nyt utopiaan ja kaukomaille ja kun Kauko-Itä oli juuri tuolloin voimalla tuomassa halpaa tavaraa markkinoille suurilla resursseillaan kiinnostuin sikäläisistä näkymistä ja asioiden reaalista pohjaa enemmin ajattelematta aloitin kirjeellisen etsiskelyn ja loppujen  lopuksi, osuin suoneen. 

Japanista ja Honkongista alkoi sataa tarjouksia ja koska Kauko-Idän kauppa kävi maassamme tuolloin vielä alkuaskeleissaan, oli aika mahdollisimman otollinen ja kun lisäksi länsimaiset firmatkin vihiä saatuaan yhtyivät kisaan tarjottiin minulle tavaraa ja edustuksia makeutusaineista lentokoneisiin saakka. Valittavaa oli yllin kyllin eikä pulaa ollut muusta kuin rahasta ja se se olikin sitten suurin pulmani.  Monta vaihtoehtoa ei  ollut, joko luovuttaa, tai löytää rahat ja kun päättelin ettei kysyminen mitään maksa lähdin Suolahden Kansallis-Osake- Pankkiin Lasse Vesterisen puheille.  

Lasse Vesterinen oli edesmenneen Maalaisliiton entisen kansaedustajan ja ministerin Vihtori Vesterisen poika, oloiltaan leppoisa, hyvätuulinen byknikko.  Elämäni ensimmäisen kerran seisoin pankinjohtajan edessä hattu kourassa uskomatta tippaakaan mahdollisuuksiini ja kun Vesterinen hetken aikaa kuunneltuaan lupasi antaa lainan olin lentää selälleni pelkästä hämmästyksestä. 
Mutta oli muutakin ajateltavaa.  Tarkoitukseni oli ensi alkuun hoitaa tuontia sivutoimisesti ja pitää työpaikkani, mutta...  Miten tehtaalla asiaan suhtauduttaisiin?  Olisiko toimintani siinä tapauksessa tehokasta?  Miten asuntokysyksemme ratkeaisi?  Ylipäänsä:  voisiko hommalla elää? Tein tilaukset ja syksylla 1965 ja odotellessani tavaroiden saapumista antoi johtaja Lehmusoksa puhuttelussaan minulle vapauden valita: joko työ tehtaalla, tai stten kokonaan oma homma.  En voinut perääntyä ja valintani oli sen mukainen.  Asunnon puolesta olin tosin jo varautunut hankkimalla pienen osakehuoneiston ja ukaasin saadessani olimme asuneetkin siinä jo jonkin aikaa ja kun marraskuun alussa olin irtisanoutunut kasvoi perhevastuu välittömästi.. Koottujen teosteni toinen osa ilmestyi joulukuussa.  Juniori syntyi.

Suolahdessa ollessamme tulivat ihmiset ja tavat tutuiksi ja kun nyt Lehmusoksasta tuli puhe, muistuu mieleeni pieni kauppalan valtuustossa syntynyt episodi.  Eero Lehmusoksa oli nuorena käyttöinsinöörinä tehtaan laitteita tarkastaessaan pudonnut transportilta alla oleville ratakiskoille "päälleen"- niin  sanottiin ja kai hän sitten päällen oli pudonnut, joka tapauksessa hänet oli kyyditetty välittömästi  sairaalaan tarkastettavaksi, missä hänelle tehtiin niin fyysiset kuin neurologisetkin tutkimukset ja kun hänet todettiin terveeksi, kirjoitettiin siitä hänelle myös asianmukainen lääkärintodistus. 

Lehmusoksa oli toimensa ohella myös kauppalan hallituksen puheenjohtaja, jossa samaan aikaan istui vasenta laitaa adustava Aukusti Kovanen, joka oli erittäin herkkä kantelemaan ja tekemään valituksia, jos asiat eivät menneet hänen mielensä mukaan. Tästä johtuen monet kauppalaa koskevat päätökset siirtyivät ja viivästyivät, asiat ylipäänsä hankaloituivat, ja niin ollen muut valtuutetut, perusteellisesti kyllästyneinä päättelivät ettei Kovasella ollut kaikki kotona ja saadakseen hänet vaiennettua päätettiin yksissä tuumin lähettää hänet Seinäjoelle Törnaävän (mieli)sairaalaan tutkittavaksi.  Saattajaksi määrättiin muuan poliisi, joka jätettyään Kovasen tutkimukseen - jonka piti kestää useampia päiviä - otti hänen vaatteensa ja lähti jonkin
paikallisen tuttavansa luokse odotusaikaansa tappamaan.  Mutta yllätys - yllätys. Tukimukset loppuvatkin alkuunsa. Kovanen todettiin täysin terveeksi ja oikeustoimikelpoiseksi ja niin ollen päästettiin kotiin, mutta saattajaa ei löytynytkään mistään, ei liioin Kovasen vaatteita.  Eikä siinä muu auttanut, kuin että  Kovanen palasi sairaalan vatteissa taksilla takaisin Suolahteen ja maksatti kauppalalla kulut.
Siitä  Lehmusoksa sai aiheen vetäistä, kun jotkin asiat aiheuttivat valtuustossa skismaa, lentävällä lausahduksellaan, että:  olkaa te muut hiljaa - vain minulla ja Kovasella on viisaan paperit!

Jatkan juttua seuraavalla kerralla...