AINA SATTUU JA TAPAHTUU
Autoista ja liikenteestä on paljon asiaa, joka kiinnostaa etenkin miespuolisia lukijoita. Moottorit, koneet, nopeudet ja kiihtyvyydet ovat autoista puheen ollen kysymyksiä, jotka liittyvät olennaisina asioina kaikkeen autoiluun ja autoihin kekinnäisenä puheenaiheina. Mistä puolestaan vähiten puhutaan ovat omat töppäilyt, samoin kuinajetuista koolreista, samoin kuin sakoistyakin mieluummin vaietaan.. Mutta autoilla liikuttaessa sattuu usein kuljettajasta riippumattomiakin asioita. Oudot tiet, vieraiden kaupunkien liikennejärjestelyt, paikalliset säädökset ja luonnollisesti toiset autoilijat. Joskus saattaa virkavaltakin olla liian virkavaltainen, joskus puolestaan ei - on kokemusta, mutta kun autoiluun liittyy myös paljon vitsejä, niin niistä lienee hyvä lähteä liikkeelle.
Kaikki tunnemme Mossen - Moskvitsh´in, auton josta jo omana aikanaan tuli legenda ja varsinainen vitsailujen kohde ja siitä muistuukin mieleeni pari juttua. Ensin pieni episodi : Jossakin päin entistä Neuvostoliittoa oli järjestetty autokilpailut ja paikalle ilmaantui vain kaksi merkkiedusajaa. Mosse ja Ford. Itse kilpailussa kävi sitten niin kuin kävi, mutta seuraavan aamun paikallislehti uutisoi suurin otsikoin: "Kaupungissamme pidetty suuret autokilpailut. Moskvitsh toinen, amerikkalainen auto viimeistä edellinen!"
Vitsi ilmentää oivallisseti 60-luvun neuvostouutisointia, mutta seuraava juttu meneekin sitten jo hirtehishuumorin ppuolelle.
Mosse oli tehnyt lakon ja kuljettaja seisoskeli avuttomana tiellä . kunnes muuan Fordin kuski pysäytti ja tiedusteli oliko bensa lopussa, vai ehkä vakavampaa, josta miehet asiaa yhdessä tutkittuaan eivät päässeet perille. Niinpä fordin mies ottikin mossen hinaukseen viedäkseen sen lähimmälle merkkikor-jaamolle. Kaikkihan tietävät, että sammuneena hinattava auto - tehostimienn ollessa toimimattomia on arvaaton, ja nimen omaan sitä, kun Mosse oli kysymyksessä. Ford lähti siis inaaman Mossea ja matka sujuikin hyvin ja kauniisti, kunnes Mersu vilahti ohi. Silloin Fordin kuljettajan hermo petti. ahän päätti kuitata ja unohti hinattaansa, alkoi kilpa-ajo. Kun vauhti kiihtyi kiihtymistään petti myös Mossen kuljettajan hermo. Hän pelkäsi kuollakseen ja alkoi htäpäisssään soittaa torvea. Tien varrella olevalla huoltamolla huomattiin asia ja joku sai päähänä soittaa seuraavalle huoltoasemalle, että katsoisivat miten käy, kun Ford ja Mersu ajavat kilpaa ja Mosse kolmantena pyrkii molempien ohi.
Monelle edellä olevat ovat varmasti vanhoja vitsejä, mutta saattavat vielä joitakin huvittaa.
Sain joku vuosi sitten pysäköintisakot Keski-Suomen keskussairaalan edessä, kun olin menossa selkäleikkauksesta toipuvaa junioria katsomaan. Kyseistä terveyslaitosta rakennetaan kuin Iisakin kirkkoa, jatkuvasti nyt ja rakenettiin silloin. Piha oli kaaksessa eikä pysäköitipaikkaa löytynyt. Huomasin autojonon, lienee ollut invapaikoilla, mutta kun piha oli poikkeus-järjestelyssä, päätin liittää autoni hetkeksi sen jatkeeksi. Pani kuitenkin vähän miettimään, mutta kun siinä istuessani kaarsi pihaan punainen henkilöauto, joka ajoi koko jonon eteen ja jäi odottamaan, niin ajattelin rohkaistuneena jättää auto siihen ja lähdin ovelle. Ennen sisälle menoa vilkaisin kuitenkin taakseni ja näin juuri tulleen auton kuljettajan seisovan autoni edessä lappua kirjoittamassa. Palasin takaisin. Olin sitä mieltä, että hänen olisi pitänyt tulla sanomaan ettei paikalle saanut autoa jättää, niin tekivät kerran Helsingissä, mutta puhuminen auttanut, mutta kun nainen työnsi lappua tuulilasin pyyhkijän alle, minulla pimeni. Vetäsin lapun käteeni, repäsin sen kahtia ja heitin palaset naisen syliin. Maksettavaksihan se tuli. Kallis pääsymaksu potilasvierailulle enkä edes huomannut tehdä oikaisuvaatimusta.
Kesällä 1984 olimme vaimoni kanssa matkalla Itävaltaan, kun Själlannin siltaa ylittäesämme huomioni kiintyi edellä ajavaan 520-malli BMW:hen, joka ajoi tehostetun harkitusti tasan sallittua nopeutta. Matkatoimisto oli buukannut meidät Gedseristä Saksaan lähtevälle lautalle ja niinpä käännyimme sillan eteläpäästä kyseiseen satamaan lähtevälle tielle ja sinne kääntyi myöskin edellä ajava BMW edelleen nippa nappa sallittua noputta noudattaen. Tanskan ja Saksan välisistä satamista lähtee kesäaikana vuoro pulentunnin väliajoin, talvisaikansakin muistaakseni joka toinen tunti, mutta siitä huolimatta kaikilla on kiire, sillä etenkin kesällä laivat ovat aina täysiä ja satamaan ensimmäisenä ehtivällä on etulyönti laivapaikkoihin nähden. Niinpä seuraavalla suoralla, kun vastaantulijoita ei näkynyt siirryin ohitus aikeissa vasemmalle kaistalle, jolloin Bemarin ikkunasta nousi poliisin pyöreä pysäytyslätkä. Tien varrella selviteltiin sitten asiaa. Poliisi puhui vain tanskaa, mutta saimme selville, että aiottu ylinopeutemme merkitsi meille 300 Tanskan kruunun sakkoa, jonka voisimme välttää jos maksaisimme poliisille (Arne P) käteen sata Suomen markkaa. Vaade oli mielestäni kummallinen ja kysyin voisiko hän antaa maksusta virallisen kuitin. Toki voisi. Hän meni autolleen, mutta ei löytänyt minkäänlaista paperinpalaa emmekä me luonnollisesti voineet auttaa asiassa.
Niinpä hän vaati meitä seuraamaan Nyköpingin poliisilaitokselle, missä konstaapeli Arne P. kirjoitti meille sakkolapun 300 Tanskan kruunua, siis yli kaksi kertaa enemmän, kuin jos olisimme maksaneet hänelle suomalaisen satasen pimeänä käteen. Kotiin palattuamme tein kantelun Tanskan lähetystöön ja sen seurauksena sain Nyköpingin poliisimestarilta kirjeen, jossa sakko vahvistettiin maksuvaatimuksin. Sen mukaan Arne P. oli suorittanut liikennevalvontaa (ilman mitään sakkokaavakkeita)"patruljebil´illä" mikä siis lienee tarkoittanut kyseistä yksuityisbemaria ja pysäyttänyt minut (aiotun)ylinopeuden vuoksi.
Viimeisten tilastojen mukaan Tanska on Euroopan korruptoitumattomin maa, lieneekö asia tähän mennessä parantunut. Hieman toisenlainen tapaus sattui vuonna 1968 Ruotsissa, kymmenkunta kilometriä Helsingborista pohjoiseen E-4 tiellä. Olin liikkeellä Isuzulla, kun satamasta lähdettyä, kaupungin ulkopuolella - metsätaipaleella puhkesi kisa tansakalaisissa kilvissä olevan DKW:n kanssa. Olin lokakuun lopulla ajanut Saksaan ja matkan aikana olivat Ruotsin ajonopeudet pudonneet nykyistä vastaaviksi 100 kilometriksi tunnissa. Juttu lienee alkanut tanskalaisen tuikealla ohituksella, jonka päätin kuitata. Ajaessamme peräkanaa, etsiessäni tilaisuutta ohitusyritykseen, yhtäkkiä tienvarren hämärästä välähti poliisiauton hälyytyvalo palamaan. Pysäytin heti, jolloin sivutieltä tuleva poliisiauto syöksyi ohitseni DKW: perään. Noustuani autosta paikalle jäänyt poliisi tuli luokseni. Hän kysyi tiesinkö voimaantulleesta nopeusrajoituksesta ja tovin juteltuamme, kehoitti hän minua pitämään suuni kiinni ja selvittävänsä asian, kun poliisimestari tulisi tanskalaista ojennettuaan luokseni. Pitkään eivät poliisit keskenään puhuneet, mutta sakkoja tullut.
Eräällä matkallani Itävallassa, Innsbruck´iin saavuttuani pysäköin pysäköin autoni Mariahilfstrasselle, pysäköidyn autojonon jatkeeksi. Saapuessani pari tuntia myöhemmin autoni luokse, havaitsin ettei se ollutkaan paikalla, johon olin sen jättänyt. Ovia availlessani ihmettelin tapahtunutta, kunnes lähettyvillä seisoskellut poliisi tuli luokseni ja kysyi olinko huomannut asian. Tokihan olin huomannut, mutta en käsittänyt minkä vuoksi ja miten se oli tapahtunut, jolloin poliisi selvitti: Paikalle oli muodostunut mahtava ruuhka, kyseisellä kohdalla kun raitiotievaunukiskot kääntyivät seuraavaa kadunkulmaa kohden, niin että pysäköinnille varattu kadunpätkä lyhenee ja niin oli autoni seisonut keskellä raitiotievaunukiskoja. Oli tarvittu monta poliisia, ennen kuin auto oli saatu nostetuksi jalkakäytävälle, mikä sekin oli laiton pysäköitipaikka. Sakkoja ei tullut, vaan tässäkin tapauksessa poliisi katsoi huomatuksen riittäväksi.
Kovin paljon tapahtumia on matkatessa sattunut, ulkomailla ei kuitenkaan koskaan sattunut minkäänlaista onnettomuutta, kotimaassa kylläkin. Asuessamme Saarijärvellä, eräänä ilta kotiin palatessani, melkein uusi 1800-Madzdani vetäisi marraskuisella mustalla jääpinnalle perän edelle ja niin vaihduin yllättäen kuljettajasta matkustajaksi. Pieni lumikerros ei paljoa vaimentanut parin, kolmen metrin penkalta luiskan pohjalle putoamista ja kun sitten istuin alaspäin olevan autoni sisäkatolla toivoen ihmettä, jota ei tullut - Vaikutti nimittäin siihen saakka etteivät vahingot olleet kovinkaan suuret, kunnes sitten keula alkoi vääjäämättä painua. Tuulilasi risahti palasiksi ja katto antoi niin sopivasti myöten, että selviydyin hädin tuskin jollakin keinolla ulos. Saarijärven Autosta se oli ostettu ja siellä se korjattiin. Onneksi päällä oli täydet vakuutukset, joskin menetystä tuli siitä huolimatta eikä autossa enää sen jälkeen ollut alkuperäistä uuden tuntua. Tapauksen johdosta muuan Saarijärven Auton asentaja Reippaan Yrjö veistelikin minulle, että: hänpä on ollut poikien kanssa kääntämässä minun autoani pyörilleen, johon minulla oli varaa vastata ettei se mikään ihme, kun minä yksin sain käännettyä sen katolleen.
Sen aikaisiin autohin oli helppo tehdä korjauksia ja monta remonttia tuli tehtyäkin. Sen aikaiset moottorit eivät kestävyydeltään olleet läheskään nykyisten veroisia. Melkein nyrkkisääntönä oli, että tuolloin tavallisella 1200 kuutiosella oli 100-tuhannen jälkeen remontti edessä, 1500-2000 kuutioisten venyessä 150-200-tuhanteen, Mersun dieselin tosin ollessa jo silloin omaa luokkaansa. Remontissa kuluneet osat, laakerit, männät, tiivisteet ja muut vastaavat osat korvattiin uusilla. Sylinterit hoonattiin. venttiilit koneistettiin, kampiakselin kaulat hiottiin ja remontin pystyi tekemään melkein missä tahasa katoksessa. Erikoisin remonttipaikka, minkä tiedän on keittiön pöytä, Kuuluvat muutamat vaajakoskelaiset veljekset senkin tehneen. Nostivat moottorin hiabilla avoimesta keittiön ikkunasta sisään ja kai se korjaus keittiön pöydälläkin onnistui siinä missä muuallakin.
Monelle edellä olevat ovat varmasti vanhoja vitsejä, mutta saattavat vielä joitakin huvittaa.
Sain joku vuosi sitten pysäköintisakot Keski-Suomen keskussairaalan edessä, kun olin menossa selkäleikkauksesta toipuvaa junioria katsomaan. Kyseistä terveyslaitosta rakennetaan kuin Iisakin kirkkoa, jatkuvasti nyt ja rakenettiin silloin. Piha oli kaaksessa eikä pysäköitipaikkaa löytynyt. Huomasin autojonon, lienee ollut invapaikoilla, mutta kun piha oli poikkeus-järjestelyssä, päätin liittää autoni hetkeksi sen jatkeeksi. Pani kuitenkin vähän miettimään, mutta kun siinä istuessani kaarsi pihaan punainen henkilöauto, joka ajoi koko jonon eteen ja jäi odottamaan, niin ajattelin rohkaistuneena jättää auto siihen ja lähdin ovelle. Ennen sisälle menoa vilkaisin kuitenkin taakseni ja näin juuri tulleen auton kuljettajan seisovan autoni edessä lappua kirjoittamassa. Palasin takaisin. Olin sitä mieltä, että hänen olisi pitänyt tulla sanomaan ettei paikalle saanut autoa jättää, niin tekivät kerran Helsingissä, mutta puhuminen auttanut, mutta kun nainen työnsi lappua tuulilasin pyyhkijän alle, minulla pimeni. Vetäsin lapun käteeni, repäsin sen kahtia ja heitin palaset naisen syliin. Maksettavaksihan se tuli. Kallis pääsymaksu potilasvierailulle enkä edes huomannut tehdä oikaisuvaatimusta.
Kesällä 1984 olimme vaimoni kanssa matkalla Itävaltaan, kun Själlannin siltaa ylittäesämme huomioni kiintyi edellä ajavaan 520-malli BMW:hen, joka ajoi tehostetun harkitusti tasan sallittua nopeutta. Matkatoimisto oli buukannut meidät Gedseristä Saksaan lähtevälle lautalle ja niinpä käännyimme sillan eteläpäästä kyseiseen satamaan lähtevälle tielle ja sinne kääntyi myöskin edellä ajava BMW edelleen nippa nappa sallittua noputta noudattaen. Tanskan ja Saksan välisistä satamista lähtee kesäaikana vuoro pulentunnin väliajoin, talvisaikansakin muistaakseni joka toinen tunti, mutta siitä huolimatta kaikilla on kiire, sillä etenkin kesällä laivat ovat aina täysiä ja satamaan ensimmäisenä ehtivällä on etulyönti laivapaikkoihin nähden. Niinpä seuraavalla suoralla, kun vastaantulijoita ei näkynyt siirryin ohitus aikeissa vasemmalle kaistalle, jolloin Bemarin ikkunasta nousi poliisin pyöreä pysäytyslätkä. Tien varrella selviteltiin sitten asiaa. Poliisi puhui vain tanskaa, mutta saimme selville, että aiottu ylinopeutemme merkitsi meille 300 Tanskan kruunun sakkoa, jonka voisimme välttää jos maksaisimme poliisille (Arne P) käteen sata Suomen markkaa. Vaade oli mielestäni kummallinen ja kysyin voisiko hän antaa maksusta virallisen kuitin. Toki voisi. Hän meni autolleen, mutta ei löytänyt minkäänlaista paperinpalaa emmekä me luonnollisesti voineet auttaa asiassa.
Niinpä hän vaati meitä seuraamaan Nyköpingin poliisilaitokselle, missä konstaapeli Arne P. kirjoitti meille sakkolapun 300 Tanskan kruunua, siis yli kaksi kertaa enemmän, kuin jos olisimme maksaneet hänelle suomalaisen satasen pimeänä käteen. Kotiin palattuamme tein kantelun Tanskan lähetystöön ja sen seurauksena sain Nyköpingin poliisimestarilta kirjeen, jossa sakko vahvistettiin maksuvaatimuksin. Sen mukaan Arne P. oli suorittanut liikennevalvontaa (ilman mitään sakkokaavakkeita)"patruljebil´illä" mikä siis lienee tarkoittanut kyseistä yksuityisbemaria ja pysäyttänyt minut (aiotun)ylinopeuden vuoksi.
Viimeisten tilastojen mukaan Tanska on Euroopan korruptoitumattomin maa, lieneekö asia tähän mennessä parantunut. Hieman toisenlainen tapaus sattui vuonna 1968 Ruotsissa, kymmenkunta kilometriä Helsingborista pohjoiseen E-4 tiellä. Olin liikkeellä Isuzulla, kun satamasta lähdettyä, kaupungin ulkopuolella - metsätaipaleella puhkesi kisa tansakalaisissa kilvissä olevan DKW:n kanssa. Olin lokakuun lopulla ajanut Saksaan ja matkan aikana olivat Ruotsin ajonopeudet pudonneet nykyistä vastaaviksi 100 kilometriksi tunnissa. Juttu lienee alkanut tanskalaisen tuikealla ohituksella, jonka päätin kuitata. Ajaessamme peräkanaa, etsiessäni tilaisuutta ohitusyritykseen, yhtäkkiä tienvarren hämärästä välähti poliisiauton hälyytyvalo palamaan. Pysäytin heti, jolloin sivutieltä tuleva poliisiauto syöksyi ohitseni DKW: perään. Noustuani autosta paikalle jäänyt poliisi tuli luokseni. Hän kysyi tiesinkö voimaantulleesta nopeusrajoituksesta ja tovin juteltuamme, kehoitti hän minua pitämään suuni kiinni ja selvittävänsä asian, kun poliisimestari tulisi tanskalaista ojennettuaan luokseni. Pitkään eivät poliisit keskenään puhuneet, mutta sakkoja tullut.
Eräällä matkallani Itävallassa, Innsbruck´iin saavuttuani pysäköin pysäköin autoni Mariahilfstrasselle, pysäköidyn autojonon jatkeeksi. Saapuessani pari tuntia myöhemmin autoni luokse, havaitsin ettei se ollutkaan paikalla, johon olin sen jättänyt. Ovia availlessani ihmettelin tapahtunutta, kunnes lähettyvillä seisoskellut poliisi tuli luokseni ja kysyi olinko huomannut asian. Tokihan olin huomannut, mutta en käsittänyt minkä vuoksi ja miten se oli tapahtunut, jolloin poliisi selvitti: Paikalle oli muodostunut mahtava ruuhka, kyseisellä kohdalla kun raitiotievaunukiskot kääntyivät seuraavaa kadunkulmaa kohden, niin että pysäköinnille varattu kadunpätkä lyhenee ja niin oli autoni seisonut keskellä raitiotievaunukiskoja. Oli tarvittu monta poliisia, ennen kuin auto oli saatu nostetuksi jalkakäytävälle, mikä sekin oli laiton pysäköitipaikka. Sakkoja ei tullut, vaan tässäkin tapauksessa poliisi katsoi huomatuksen riittäväksi.
Kovin paljon tapahtumia on matkatessa sattunut, ulkomailla ei kuitenkaan koskaan sattunut minkäänlaista onnettomuutta, kotimaassa kylläkin. Asuessamme Saarijärvellä, eräänä ilta kotiin palatessani, melkein uusi 1800-Madzdani vetäisi marraskuisella mustalla jääpinnalle perän edelle ja niin vaihduin yllättäen kuljettajasta matkustajaksi. Pieni lumikerros ei paljoa vaimentanut parin, kolmen metrin penkalta luiskan pohjalle putoamista ja kun sitten istuin alaspäin olevan autoni sisäkatolla toivoen ihmettä, jota ei tullut - Vaikutti nimittäin siihen saakka etteivät vahingot olleet kovinkaan suuret, kunnes sitten keula alkoi vääjäämättä painua. Tuulilasi risahti palasiksi ja katto antoi niin sopivasti myöten, että selviydyin hädin tuskin jollakin keinolla ulos. Saarijärven Autosta se oli ostettu ja siellä se korjattiin. Onneksi päällä oli täydet vakuutukset, joskin menetystä tuli siitä huolimatta eikä autossa enää sen jälkeen ollut alkuperäistä uuden tuntua. Tapauksen johdosta muuan Saarijärven Auton asentaja Reippaan Yrjö veistelikin minulle, että: hänpä on ollut poikien kanssa kääntämässä minun autoani pyörilleen, johon minulla oli varaa vastata ettei se mikään ihme, kun minä yksin sain käännettyä sen katolleen.
Sen aikaisiin autohin oli helppo tehdä korjauksia ja monta remonttia tuli tehtyäkin. Sen aikaiset moottorit eivät kestävyydeltään olleet läheskään nykyisten veroisia. Melkein nyrkkisääntönä oli, että tuolloin tavallisella 1200 kuutiosella oli 100-tuhannen jälkeen remontti edessä, 1500-2000 kuutioisten venyessä 150-200-tuhanteen, Mersun dieselin tosin ollessa jo silloin omaa luokkaansa. Remontissa kuluneet osat, laakerit, männät, tiivisteet ja muut vastaavat osat korvattiin uusilla. Sylinterit hoonattiin. venttiilit koneistettiin, kampiakselin kaulat hiottiin ja remontin pystyi tekemään melkein missä tahasa katoksessa. Erikoisin remonttipaikka, minkä tiedän on keittiön pöytä, Kuuluvat muutamat vaajakoskelaiset veljekset senkin tehneen. Nostivat moottorin hiabilla avoimesta keittiön ikkunasta sisään ja kai se korjaus keittiön pöydälläkin onnistui siinä missä muuallakin.